Εκκλησίες

Άγιος Γρηγόριος, Καλαμάκι

Την γιορτή του Αγίου Γρηγορίου την γιορτάζουμε στις 25 Ιανουαρίου

Το ακρωτήρι του Κάβο Ντόρο βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της νότιας Εύβοιας
Στην περιοχή Καλαμάκι όπως ονομάζεται, είναι χτισμένο από το 1888 και πρόσφατα ανακαινισμένο, το εκκλησάκι του Αγίου Γρηγορίου.
Λέγεται ότι μετά τη χτίση του λειτουργούσε ως μοναστήρι.

Άγιος Σπυρίδωνας

Την εορτή του την γιορτάζουμε στις 12 Δεκεμβρίου.

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος βρίσκεται στο χωριό Αμυγδαλιά.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας γεννήθηκε στην Κύπρο και στα νεανικά του χρόνια ζούσε ως ενάρετος βοσκός. Παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη, την Ειρήνη. Μετά τη χηρεία του ασπάσθηκε τον μοναχικό βίο, μελέτησε πολύ, απέκτησε μεγάλη Σοφία και χάρη στις θρησκευτικές του αρετές έγινε επίσκοπος της Τριμυθούντας στην Κύπρο.

Ζωοδόχου Πηγής

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής είναι μεταβλητή και εορτάζεται πάντα 5 ημέρες μετά το Πάσχα

Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στο χωριό κόμιτο. Το όνομα «Ζωοδόχου Πηγής» προσκλήθηκε από ένα θαύμα της Παναγίας όπου έδωσε νερό σε ένα βυζαντινό στρατιώτη και αυτός με τη σειρά του το έδωσε σε έναν φτωχό και τυφλό βοσκό για να ξεδιψάσει. Έπειτα τον άλειψε στα μάτια όπως του έλεγε μία φωνή με αποτέλεσμα να βρει ξανά το φως του. Έτσι κατάλαβε ο στρατιώτης ότι εκείνη τη φωνή ήταν της Παναγίας. Αυτό το γεγονός το γιορτάζουμε στις 25 Απριλίου.

Άγιοι Κωνσταντίνου και Ελένης

Την εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης την γιορτάζουμε στις 21 Μαϊου.

Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στην περιοχή Πούνα. Σύμφωνα με τις θρησκευτικές παραδόσεις η Αγία Ελένη ήταν μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος όπως έδειξε η ιστορία έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Πολέμησε για την απελευθέρωση των χριστιανών αλλά και σταμάτησε τον διωγμό τους επιτρέποντας τους να λατρεύουν τον Ιησού Χριστό. Η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους όπου εγκαταστάθηκε και πέθανε σε ηλικία 80 ετών. Ο Άγιος Κωνσταντίνος βαπτίστηκε χριστιανός λίγο πριν το θάνατό του και απεβίωσε στα 63 του χρόνια

Άγιοι Πέτρος και Παύλος

Την εορτή τους την γιορτάζουμε στις 29 Ιουνίου.

Η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου βρίσκεται στο χωριό Σχίζαλη. Σύμφωνα με θρησκευτικές παραδόσεις ο Άγιος Πέτρος ήταν ψαράς και όταν εμφανίστηκε στα μέρη του ο Χρήστος παρατήρησε τα δίχτυα και τον ακολούθησε πιστά. Την ζωή του την μαθαίνουμε μέσα από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Ο δε Άγιος Παύλος αρχικά ήταν σκληρός διώκτης των χριστιανών. Έτσι ο Χρήστος για να πείσει τον Άγιο Παύλο να πιστέψει σε αυτόν, εμφανίστηκε μπροστά του ως ένα θαύμα και τον πρόσταξε να πάει στον Ανανία ο οποίος τον βάπτισε. Και οι δύο Άγιοι γνώρισαν μαρτυρικό θάνατο.

Προφήτη Ηλία

Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο ενός βουνού πάνω από το χωριό Σχίζαλη. Κατά την ορθόδοξη παράδοση, την ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία δεν γιορτάζουμε τη κοίμηση του αλλά την Ανάληψη του. Από την άλλη, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη, όπως ο Ιησούς στον ουρανό αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ο Προφήτης Ηλίας ζει στην γη με φθαρτό σώμα, εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα. Έτσι εμφανίστηκε με το υλικό του σώματος ως εκπρόσωπος των ζώντων, στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ και, όπως αναφέρει ο προφήτης Μαλαχίας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη αναμένεται να εμφανιστεί και να ελέγξει τον Αντίχριστο, μαζί με τον προφήτη Ενώχ, πριν από τη Δευτέρα Παρουσία.

Κοίμηση της Θεοτόκου

Την εορτή της Κοίμηση της Θεοτόκου την γιορτάζουμε στις 15 Αυγούστου

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται στο χωριό Πρινιά. Κατά την παράδοση, όταν η Παναγία πληροφόρηθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε τρίγωνο στους Αποστόλους. Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μία ομίχλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στα στο μνήμα της Γεσθημανής. Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία μετατέθη τους ουρανούς. Στην Ελλάδα γιορτάζεται ιδιαίτερη λαμπρότητα σε πολλά μέρη της χώρας, ονομάζεται δε και «Πάσχα του καλοκαιριού».

Αγία Σοφία

Την εορτή της Αγίας Σοφίας την γιορτάζουμε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Σοφίας, στην περιοχή Γκιάλπηδες μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος. Σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο θυσιαζόνταν στη γιορτή της ένα βόδι και μοιραζόνταν στον κόσμο με αμοιβή προς όφελος της εκκλησίας

Άγιος Δημήτηριος

Την εορτή του Αγίου Δημητρίου την γιορτάζουμε στις 26 Οκτωμρίου

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην περιοχή Πούνα. Ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί ένα από τους μεγαλομάρτυρες της χριστιανοσύνης. Φυλακίστηκε στη Θεσσαλονίκη όταν ένας στρατιώτης στον ρωμαϊκό στρατό, διότι έγινε χριστιανός και αρνήθηκε το διάταγμα του αυτοκράτορα «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στην φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα, να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο. Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον αυτοκράτορα και έτσι μεν ο Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Άγιος Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά.

Άγιος Ταξιάρχης

Την εορτή του την γιορτάζουμε στις 8 Νοεμβρίου.

Η εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη βρίσκεται απέναντι από το χωριό Θύμι.
Ο Άγιος Ταξιάρχης είναι προστάτης της Λέσβου. Ιδιαίτερα τον σέβονταν οι Τούρκοι για τα πολλαπλά θαύματα του. Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε συνεχώς να προστατεύεσει τους χριστιανούς. Στο πανηγύρι του στη Λέσβο συνηθίζεται να γίνεται ζωοθυσία ως αρχαιολατρικό θαύμα. Το ζώο σφάζεται αφού ευλογηθεί από τον παπά, πράο, δηλαδή χωρίς να προλάβει καμία αντίσταση.

Άγιος Νικόλαος

Την εορτή του την γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου.

Η εκκλησία του Αγίου Νικόλαου βρίσκεται στο χωρίο Καψούρι. Ο Άγιος Νικόλαος προερχόταν από ευσεβής και πλούσια οικογένεια όμως ο ίδιος από μικρή ηλικία αφιερώθηκε στα Θεία. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας καθώς έσωζε πολλούς ανθρώπους και εν ζωή και μετά θανάτου. Ως γνωστόν, ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών και των πλοίων.