Θύμι

Στα νότια βρίσκεται η Μπούζα Μάδε (μεγάλο χείλος) ρεματιά που καταλήγει απότομα στην θάλασσα, (φτελο-γκρεμός), δυτικά η Χόρτζα λόφος κρημνώδης όπου αφθονούν τα παλιούρια (αγκαθωτοί θάμνοι), τα μπρέτια και τα κισούρια.

Βόρεια βρίσκεται ο γήλοφος με τον Προφήτη Ηλεία όπου στην γύρω περιοχή μπορεί να δει άφθονα πουρνάρια, γκορίτσες (αγριαχλαδιές), κοκορέτσες (αγριοφουντουκές). Όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει σήμερα στο Θύμι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία.

Η περιοχή είναι ιδανική για κτηνοτροφία αλλά ο παραμερισμός της περιοχής δεν έχει αφήσει τον τομέα να οργανωθεί. Στην περιοχή κυριαρχεί το αρβανίτικο στοιχειό ,Το Θύμι είναι ένας τόπος προσιτός σήμερα για τους κυνηγούς, πεζοπόρους, ορειβάτες ακόμα και για αυτούς του μηχανοκινήτου αθλητισμού.

Πολλοί επισκέπτονται την Αρχάμπολη, για τους ντόπιους Χαρχάμπολη , Το φαράγγι της Αρχάμπολης βρίσκεται στη βορειοανατολική μεριά της Όχης. ,ανάμεσα στα χωριά Ευαγγελισμός και Θύμι.

Η φύση έχει μια μοναδική άγρια ομορφιά. Κατακόρυφοι κοφτοί βράχοι στριφογυρίζουν δημιουργώντας ένα καταπληκτικό τοπίο που καταλήγει σε μια μικρή ονειρεμένη παραλία. Κοιτώντας από ψηλά, κατά μήκος του φαραγγιού διακρίνει κανείς απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού. Ο πεζοπόρος θα ανακαλύψει και άλλες παραδεισένιες ομορφιές πχ την Ζαχαρία χωριουδάκι 1,5χλμ μακριά από το Θύμι οπού ακόμα λειτουργεί ο νερόμυλος του.
Τοπικό πανηγύρι/γιορτή είναι Γέννηση της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου)


Αρχάμπολη, η θέση σήμερα χρησιμεύει για τη προσάραξη μικρών σκαφών, κοντά στο Καφηρέα. Για άλλους ήταν μεταλλείο της αρχαιότητας και για άλλους μια πολιτεία που χάθηκε στο πέρασμα των αιώνων παραμένοντας ως σήμερα η «αρχαία πόλη». … 

πηγη πληροφοριών site kavodoros «Σταμάτης Κυριακός»