Κάβο Ντόρο

«Kάνει ντόρο, φασαρία, γι’ αυτό τον λένε έτσι»: αυτή είναι η ανεπίσημη θέση για την ονομασία του ακρωτηρίου που λένε στους περαστικούς οι Καβοντορίτες. Και η πιο ωραία. Η άλλη, η επίσημη και πιο πιθανή βέβαια, είναι από το Cavo d’ Oro, που σημαίνει «χρυσό ακρωτήρι». Γιατί οι βυθοί του, λέει, είναι γεμάτοι χρυσά νομίσματα από τα ναυάγια που από τα αρχαία χρόνια προκαλούνται σε αυτό το δύσκολο πέρασμα. Η ονομασία αυτή αποδόθηκε από τους Ιταλούς ναυτίλους του 14ου και 15ου αιώνα. Εικάζεται ότι η πρώτη ονομασία που δόθηκε ήταν Cavo Duro που σημαίνει σκληρό ή δύσκολο πέρασμα.

Δεν είναι αβάσιμη η φήμη· το Στενό του Καφηρέα, ανάμεσα σε Εύβοια και Ανδρο, θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα περάσματα του Αιγαίου. Με τα σύγχρονα μέσα ναυσιπλοΐας, βέβαια, κανείς δεν κινδυνεύει – απλώς το καράβι… «κουνάει». Το Κάβο Ντόρο απέχει 60 χλμ. από την Κάρυστο. Μια γοητευτική διαδρομή έως το νοτιότερο άκρο της Εύβοιας.
Καταμεσής της Ελλάδας και να νιώθεις έτσι, είναι κομμάτι περίεργο. Αλλά και πέρα για πέρα αληθινό.  Μόλις τη δεκαετία του 1980 φώτισε, εξάλλου, το ηλεκτρικό ρεύμα τα χωριά του Καφηρέα.

Οι κάτοικοι στο Κάβο Ντόρο ασχολούνται κυρίως με την αγροτική και την κτηνοτροφική ζωή. Επίσης, κόντρα στους θρύλους, οι Καβοντορίτες ρίχνουν δίχτυα σε αυτά τα νερά περιμένοντας μια καλή ψαριά. Πολλοί επίσης ασχολούνται με την παραγωγή μελιού, φροντίζοντας μελίσσια.

Τα χωριά του Κάβο Ντόρο, σφύζουν από πράσινο και η άγρια ομορφιά τους είναι αυτή που τραβά ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες κοντά τους. Το απέραντο γαλάζιο και το άγριο πράσινο που συνδυάζουν τα χωριά του Κάβο Ντόρο είναι για όλους μια μοναδική εμπειρία.

Τα χωριά που βρίσκονται στη περιοχή του Καφηρέα είναι: Αντιά, Κόμιτο, Ευαγγελισμός, Καψούρι, Σημικούκι, Δρυμωνάρι, Θύμι, Ζαχαριά, Αμυγδαλιά, Βρέστηδες, Πρινιά, Σχίζαλη και Καλαμάκι.

Περνώντας το Καλαμάκι, συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Γρηγορίου που ευλογημένο αντικρίζει το ακρωτήρι, το ξακουστό του Καφηρέα ή Κάβο Ντόρο, με το ομώνυμο «νησάκι» του, που είναι γνωστό με το όνομα Αράπης.

Αράπης

Ο φάρος Αράπης βρίσκεται επάνω στην ομώνυμη βραχονησίδα, η οποία απέχει μισό μίλι Β.Α από το ακρωτήριο Καφηρέα ή Κάβο Ντόρο. Ο φάρος έχει τοποθετηθεί από το 1925 και έχει ύψος 5 μέτρα ενώ το εστιακό του ύψος είναι 34 μέτρα. Πρόκειται για έναν φάρο που εκπέμπει δύο λευκές λάμψεις ανά 15 δευτερόλεπτα, με εμβέλεια 10 ναυτικά μίλια.

Σήμερα τα χωριά του Κάβο Ντόρο είναι μία περιοχή με ελάχιστους κατοίκους , άγνωστη και απομονωμένη, έχοντας την δική τους θέση πάνω στο χάρτη.
 

πηγές πληροφοριών : sitesgoogle kavodoros»Σταμάτης Κυριακός» , βικιπαίδεια, η καθημερινή «ταξίδια»